Medische acupunctuur

Acupunctuur is meer dan 2000 jaar oud en wordt al eeuwen gepraktiseerd als Chinese geneeskunde. Volgens de traditionele Chinese theorie gelooft men dat het invloed heeft op de energiekanalen in het lichaam, ook wel bekend als de “chi”. Het doel van acupunctuur is het verminderen van energieblokkades en het bevorderen van een betere bloedcirculatie. 

Dr. Liem heeft zich gespecialiseerd in moderne medische acupunctuur, die gebaseerd is op de theorie dat acupunctuur werkt via het centrale zenuwstelsel. Er zijn verschillende publicaties beschikbaar die bewijs leveren voor deze benadering, waaronder onderzoek van professor Gary Deng van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York en professor P. Leung van de Chinese University Hong Kong. Bovendien is er meer klinisch bewijs over de werkingsmechanismen van acupunctuur te vinden op de website van de British Medical Acupuncture Society, onder het kopje “Hot topics for acupuncture”.

In tegenstelling tot de traditionele Chinese acupunctuur (TCA) maakt Dr. Liem geen gebruik van pols- en tongdiagnose. Ze vertrouwt in plaats daarvan op haar medische expertise om een diagnose te stellen. De acupunctuurpunten die ze gebruikt voor behandeling komen vaak overeen met de punten die worden gebruikt in de TCA. Misschien bent u bekend met de tekeningen van meridianen die de routes van de energiebanen in het lichaam laten zien.

Acupunctuur stimuleert de afgifte van endorfines,
ook wel bekend als "gelukshormonen",
wat resulteert in een diepe ontspanning na de behandeling.

Acupunctuur is ook goed toepasbaar
als een vorm van stressbehandeling.

Welke behandelingen?

Acupunctuur wordt aangeboden voor vele klachten. Dr. Liem richt zich voornamelijk op:

Verzekerde zorg

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen die worden uitgevoerd door acupunctuurartsen van de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging) vanuit hun aanvullende verzekeringen. We raden u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar om hun voorwaarden en vergoedingen te bespreken.

Voor het boeken van een behandeling heeft u GEEN verwijzing van uw huisarts nodig. Na de behandeling ontvangt u een factuur van ons, die u vervolgens zelf kunt indienen bij uw zorgverzekering voor de afrekening.

Veel gestelde vragen

Acupunctuur is invasief, in de zin dat er naalden gebruikt worden. Het is veilig wanneer u door een erkende arts acupuncturist wordt behandeld. Bij de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging) zijn alleen artsen aangesloten. U bent dus altijd in veilige handen. De andere acupunctuur verenigingen laten ook niet-artsen toe, die geen BIG-registratie hebben

Bijna alle verzekeringen erkennen de NAAV. Hoeveel u vergoed krijgt is afhankelijk van uw verzekering. U moet hierover zelf contact met hun opnemen.

Physiotherapeuten blijven oppervlakkiger op de huid dan acupunctuur tijdens hun dry needling. Soms geeft dit meer pijn, maar wordt het eigenlijke doel niet helemaal bereikt.

5/5

“Ik loop sinds 2019 bij Dr Liem clinic voor medische acupunctuur. Dit vanwege overspannen zijn in combinatie met Tinitus. Hoe meer gespannen ik was, hoe harder de Tinitus klonk en ik werd er weer meer gespannen van. Dr Liem had de oplossing: Medische accupunctuur. Ze weet letterlijk de gevoelige snaar te raken zodat ik rustig en ontspannen word. Nu, 2022, ga ik nog steeds naar haar toe. Tinitus gaat (natuurlijk) niet weg, maar met de medische accupunctuur is het veel beter te verdragen. Voordeel is dus dat ik niet zo gestressed ben en daardoor de tinitus verdraagzaam is.” (Medisch acupunctuur, anoniem, sinds 2019)

Meer weten?

Neem contact op of boek uw consult hier